top of page
A PSZICHODRÁMA módszerről

Sokan kérdezik tőlem, hogy mi minden történhet velük egy pszichodráma csoportban. Válaszom leggyakrabban ez: gyere, és nézd meg! De persze megértem, hogy nem olyan könnyű belépni egy ismeretlen helyre anélkül, hogy bármilyen elképzelésünk lenne arról, hogy ott mi is történik. Röviden csak annyit mondanék: a sokféle csoportos és dramatikus technika segítségével megtanuljuk szeretni az életet, és élni a szeretet. De van egy hosszabb válaszom is arra, hogy mi is történik onnantól, hogy belépsz a pszichodráma rejtelmes és csodálatos világába.

Mindenekelőtt találkozol 10-15 ismeretlen emberrel, akikkel kapcsolatban elsőre el sem tudod képzelni, hogy megnyitod előttük a szívedet. Aztán lassan-lassan figyelmes leszel mozdulataikra, hanghordozásukra, arckifejezéseikre. Kezded megismerni történetüket, sorsukat, múltjukat és jelenüket, és bepillantasz elképzelt jövőjükbe is

Fokozatosan kerülsz kapcsolatba velük, és ahogy ez a kapcsolat lépésről lépésre születik, egyre több közös vonást látsz meg a saját kérdéseid és az övéik között, egyre több hasonlóságot ismersz fel a felszínen olyannyira elütő életutakban.

Egyszer csak megérted, hogy az emberi nem örök kérdéseiben osztozol velük: ki vagyok én és ki vagy te; mit jelent kapcsolatban lenni a másikkal; mit jelent férfinak és nőnek lenni; mit jelent családban élni és mit jelent egyedül lenni; hogyan lehet túlélni egy fájdalmas szakítást vagy elutasítást; mit jelent felelősséget vállalni egymásért, valakiért, a gyermekünkért, a jövőnkért; mit érek, mire vagyok képes, miben vagyok megismételhetetlen; hol korlátozom magam, és hol korlátozok másokat…

A pszichodráma csoportban megtapasztalhatod, hogy milyen az, amikor egymásra figyelő, egymás iránt érdeklődő emberek közösségében léphetsz kapcsolatba önmagaddal: önmagad előtt is ismeretlen adottságaiddal és képességeiddel, a félelmeid és hiányosságaid mélyén rejlő fájdalmas sérüléseiddel, a szíved mélyén élő jósággal és szeretettel.

Egyszer csak felismered, hogy ezek az emberek mekkora segítséget nyújtanak neked azzal, hogy megosztják veled sorsukat, élményeiket, tapasztalataikat. Egyszer csak megtapasztalod, hogy nem vagy egyedül, nem vagy magadra hagyva az élet viharaiban.

A pszichodráma csoportban a színpad nem a látszat és a megjátszás helye, hanem az a lehetőség, hogy minden és mindenki olyan legyen, amilyen. Jacob Levy Moreno, a módszer alapítója, az igazság színpadának nevezte a dramatikus munka terét.

A dramatikus munkában soha nem erőltetünk semmit, soha nem próbálunk „leleplezni” valamit vagy valakit, nem keresünk bonyolult és rejtett összefüggéseket, hanem csak egyszerűen hagyjuk, hogy kapcsolataink, helyzeteink, belső konfliktusaink megnyilatkozzanak, feltárják magukat, hogy kapcsolatba léphessünk ezáltal mindazzal, amit hétköznapjainkban nincs időnk észrevenni.

Ez a megértés, ez a belátás vezet el minket egy tisztább, kreatívabb és tudatosabb cselekvéshez. Ahogy növekszik spontaneitásunk, úgy növekszik bennünk az élet szeretetének érzése, úgy érezzük egyre inkább, hogy létünk értelmes és örömteli.

bottom of page